Utazzunk, nyaraljunk … mert megérdemeljük!

2021.07.08. - csütörtök

„Mindig váltani az élet ritmusát. Tudatosan és figyelmesen cserélni munkát és pihenést ….” (Márai Sándor)

Mindenkinek szüksége van olyan időszakra, amikor lazít, elengedi magát. A pihenés nem kiváltság, hanem alapvető emberi szükséglet, nélkülözhetetlen feltétele az egészségnek és a szervezet regenerációjának. Pihenésnek számít minden olyan passzív és aktív tevékenység, ami mentesít minket a mindennapi feszültségektől és örömet, kikapcsolódást biztosít. Nem egyenlő a lustasággal vagy a céltalansággal!

A koronavírus világjárvány kitörése óta még fontosabb lett, hogy lelassuljunk. Töltsük fel lemerült érzelmi és fizikai energiaraktárainkat! Tegyük magunkat végre töltőre! 

Komoly ára lehet, ha nem szánunk elég időt a feltöltődésre, soha nem szállunk ki a mókuskerékből, a túlhajszolt életmódból. Szakmai tanulmányok, hosszan tartó kutatások bizonyítják, ha hosszabb ideig folyamatosan dolgozunk pihenés, kikapcsolódás nélkül, annak előbb-utóbb komoly testi tünetek megjelenése lesz a következménye. Akik egyáltalán nem vesznek ki szabadságot, nagyobb eséllyel égnek ki a munkában és érzelmileg is kimerülhetnek. Sok a stressz, a határidő, szorít a maximalista hozzáállás, a folyamatos megfelelni akarás, a munkahelyi és otthoni túlterheltség. Azt érezzük, elfogyott már az életerőnk, kimerültünk, semmi nem érdekel, és nem is lelkesít. Ez a helyzet nem csupán az egyénre lehet hatással, de közvetetten kapcsolatokat, házasságokat, családokat tehet tönkre. Súlyosabb esetben depresszióhoz, komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet.

Bizonyított tény, hogy a pihentető nyaralás komoly hatással van jóllétünkre, munkahelyi hatékonyságunkra és a munkába befektetett energiánkra is. Arról, hogy milyen hosszú egy ideális nyaralás még nem született mindenki által elfogadott álláspont. Az egészségünk érdekében azonban próbáljunk időt (és egyéb forrásokat) találni legalább egy hét szabadságra, valódi nyaralásra, kikapcsolódásra, feltöltődésre!

Legyünk őszinték magunkkal! Tegyük fel a kérdést: „Mire vágyom valójában?”. Az egy hetes városnézés ugyanolyan pihentető lehet, mint egy hét a tengerparton vagy a hegyekben. Fogalmazzuk meg pontosan, mi az, amiben örömünket leljük! Érdemes mérlegelni, kikre és mire áldozzuk szabadságunkat, annak érdekében, hogy valóban pihentető legyen számunkra az együtt töltött idő.

A nyaralás ne teljesítendő feladat legyen! Ne az aktuális utazási trendet próbáljuk követni, az nem garancia a valódi kikapcsolódásra, akár még új stresszforrás is válhat belőle! Ne legyen semmi sem kötelező, a kevesebb sokszor több lehet! Érdemes időt szánni – akár külföldön, akár belföldön nyaralunk – a kényelmes, laza, kötöttségek nélküli nézelődésre, kipróbálni új, helyi ízeket, leülni egy jó kávéra, könyvet olvasni, beszélgetni a helyiekkel.

A nyaralás alatti élmények, szokatlan élethelyzetek fokozzák a mentális képességeket, pozitív érzésekkel töltenek fel bennünket. Ez nem fog elmúlni a nyaralás végével, hosszú ideig eltarthat, és a közösen megélt csodás emlékek fotókkal, videókkal később újra és újra felidézhetőek.

Aki még nem tervezte meg az idei nyaralását, az vágjon bele … MOST!

Jó pihenést! Jó nyaralást!

Szerző: Kerner Barbara, Life és Karrier Coach, https://lifecoachingpecs.hu/

#munkahelyiegeszseg #szabadsag #teljesitmeny #coaching #kieges

Forrás: https://munkaeropiac.eu