Kisgyerekes dolgozóként tényleg nem akarunk visszamenni az irodába?

2022.01.25. - kedd

A covid járvány tetőzésekor számos cég küldte home officeba a dolgozóit, és bár a pandémia kezdetekor a családok számára nehéz feladatnak tűnhetett belerázódni, hogy mindenki – anya, apa, gyerek – otthon van, mostanra mégis egyre többen fedezték fel a távoli munkavégzés szépségeit.

Külföldi példák és tapasztalatok is előrevetítik, az otthoni munkavégzés létjogosultsága mára megkérdőjelezhetetlen.

Home officeba terelt minket a COVID

Bár a vélemények megoszlanak a munkába való személyes visszatérés kapcsán, az utóbbi idők tapasztalata szerint a szülők küzdenek az otthoni munkavégzés megtartásáért. A COVID járvány két évvel ezelőtti felbukkanása újraírta a játékszabályokat, erre pedig a szakértők is felhívják a cégek figyelmét. Nemrégiben a BBC jelentetett meg egy cikket, arról írnak, hogy a munkavállalók bebizonyították, az irodán kívül is el tudják végezni a munkát.

EZ GYAKORLATILAG AZT IS JELENTI, HOGY A MUNKÁLTATÓKNAK A JÖVŐBEN IS ENGEDNI KELL OTTHONRÓL DOLGOZNI AZ ALKALMAZOTTAKAT, MÁSKÜLÖNBEN KOCKÁZTATJÁK A TEHETSÉGES MUNKAERŐ FELMONDÁSÁT.

Németországban még 2020-ban, az új helyzetre reagálva, választható munkavállalói jogként fogalmazták meg a home office lehetőségét, jogszabályban megerősítve.

Szülőként harcolunk a rugalmasabb munkáért

Szülőként egyébként egyre többen lépünk fel külföldön és itthon is azért, hogy a cégünk garantálja a rugalmasabb munkavégzés lehetőségét. A BBC cikkében egy Manchesteri székhelyű ügyvédi iroda munkajogásza, Sarah Russel idéz fel egy esetet: a történet szerint egy nő 185 ezer font értékben követelt kártérítést a munkáltatójától, mert elutasították a rugalmas munkaidőre vonatkozó kérését. Bár az eset még 2019-ben történt, így Russel ki is emeli, ekkor még nem volt az életünk része a koronavírus és a tartós home office, mégis a történet intő példaként szolgálhat az otthoni munkavégzés miatt dilemmázó cégek számára.

„NAGYON NEHÉZ LESZ AZZAL ÉRVELNI, HOGY VALÓDI ÜZLETI IGÉNY VAN A TELJES MUNKAIDŐS IRODAI MUNKÁRA, HISZEN SZÁMOS VÁLLALKOZÁS 18 HÓNAPON KERESZTÜL DOLGOZOTT OTTHONRÓL, ANÉLKÜL, HOGY AZ EREDMÉNYÜK LÁTVÁNYOSAN KÁROSODOTT VOLNA, VAGY CSÖKKENT VOLNA A TERMELÉKENYSÉG”

 állítja Russel.

Van megoldás?

Nyilván van. Jó megoldás lehet, ha a hibrid munkavégzés mellett tesszük le a voksunkat, egyeztetve a kérdésben a munkáltatóval. Néhány nap az irodában, néhány nap otthon, ezzel mindenki nyer, igazi win-win szituáció.

Forrás: munkaeropiac.eu