Karrierlétra: 10 szokatlan tanács

2022.01.27. - csütörtök

Egész életünkben tanácsok kísérnek bennünket: először általában szülőktől és más családtagoktól, majd a barátoktól, ismerősöktől, munkatársaktól kapjuk őket. A jószándékú javaslatok pedig sokat segíthetnek, ha nehéz döntéseket kell meghoznunk. Ez vonatkozik a szakmai előmenetelre is. Következzen tíz szokatlan, de biztos tipp a karrier építéséhez…

A jó tanács őszinte és ez által ugyanakkor gyakran fájdalmas, nehéz hallani: hiszen ráébreszt arra is, ha rossz úton járunk, hibát követünk el. Az ilyen meglátások emiatt néha az önbizalmunknak is ártanak kissé, ezért fontos, hogy olyan embertől származzanak, akitől mindennek ellenére is el tudjuk fogadni. A megfelelő időben és módon közölt javaslat nagyon értékes lehet, akár a karrier, akár a magánélet dolgai foglalkoztatnak.

Az irodai magatartás ugyanolyan fontos, mint a munka maga

Aki az unalmas és feleslegesnek tűnő feladatokat is lelkesedéssel képes elvégezni, egyben bizonyítja a pozitív hozzáállását. Ezzel a mindig morgó munkavállalóktól is megkülönböztetjük magunkat, akik restek igazán beleadni mindent a munkába.

Az elfoglalt alkalmazott nem automatikusan a legjobban teljesítő

Tévedés azt gondolni, hogy csak azért, mert reggel először érünk az irodába, és este utoljára távozunk, nélkülözhetetlenek vagyunk. Aki igazán sikeres, az eredményekre fókuszál, nem pedig az eltöltött munkaórákra. Fontos, hogy a lehető legjobban használjuk ki az időt.

A volt kollégák értékes kapcsolatok

Akik szerteágazó kapcsolati hálóval rendelkeznek, nagy eséllyel gyorsabban értesülnek a változásokról, az új pozíciókról, trendekről. Ez pedig nem csak a cégen belül igaz, a távozó munkatársakkal is érdemes jóban maradni.

Nem az a lényeg, hogy kit ismerünk, hanem az, rólunk hányan tudnak

Aktívan dolgozni a saját hírnéven és önmarketingen nem árt a karriercélok eléréséhez. A legnagyobb szakmai sikerek is eltűnnek, ha senki sem értesül róluk.

Ha nem szeretjük, amit csinálunk, tovább kell keresni

Kimagasló teljesítményt csak az érhet el, aki lelkes az iránt, amit csinál. Nem érdemes napi 8-10 órát elpazarolni az életünkből olyasmire, amire rá kell magunkat kényszerítenünk. A tökéletes állást kétségkívül nehéz megtalálni és sokszor rossz döntéseken vezet keresztül idáig az út, de megéri keresni.

A perfekcionisták néha a maguk útjába állnak

A tökéletességre való törekvés kifejezetten jó dolog, de éreznünk kell, meddig vezet eredményhez. Mert egy ponton túl a részletekre való odafigyelés a teljesítmény rovására mehet.

Olyan feladatokat átvenni, amit senki más nem lát el szívesen

Ha ki akarunk tűnni a tömegből, ne csak azt a munkát lássuk el, ami mindenki felé elvárás. Ennek érdekében néha olyat is érdemes elvállalni, amit senki nem szeretne megcsinálni. Ezzel a feletteseknél garantáltan hullanak majd a jó pontok.

Egy nem is igenné válhat

Ha különösen jónak találunk egy ötletet, ne adjuk fel az első akadály után. Talán a főnök vagy a kolléga először nemet mondott rá, de később meggyőzhető. De vigyázat! Ne essünk túlzásba a felvetésünkért indított harcban.

Elkényelmesedni nem oké

Megvan a szuperállás és sikeresek is vagyunk benne? Ez remek, de nem ad okot rá, hogy lazítsunk. Mindig lehet tovább fejlődni, újabb és újabb lépcsőfokokra jutni.

Nem szabad részletes tervet készíteni: John Lennonnak igaza volt, mikor azt mondta: „Life is what happens to you while you’re busy making plans“ („Az élet az, ami aközben történik veled, hogy tervek készítésével vagy elfoglalva”). Egyrészt szükség van valamilyen célra és irányra, de szükség van spontaneitásra is. Aki túlságosan ragaszkodik az elképzeléseihez, hajlamos összetörni, ha valami nem ezek szerint sikerül.

Forrás: https://karrierebibel.de/karriereleiter/

Szerző: T.M.

Fotó: Envato

Forrás: munkaeropiac.eu